500 μέτρα ανατολικά του Κάστρου, θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Νικήτα , στολισμένο με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Το μεγαλύτερο στολίδι όμως , είναι τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα.

Από παλιά ο εορτασμός του Αγίου Νικήτα ήταν πολύ διαδεδομένος στην Κρήτη. Μπορούσε κανείς να δει εκτός από την τελετή , τους ένοπλους χορευτές και διαγωνισμούς με βέλη, σκοποβολής,  τρέξιμο και άλματα. Το έθιμο αυτό εισήχθη εκ νέου τα τελευταία χρόνια και κάθε 15 Σεπτεμβρίου, όπως και κάποτε, διεξάγονται μετά την τελετή , αθλητικές δραστηριότητες.

400 μέτρα από τον Άγιο Νικήτα, πάνω από μια σειρά από παραλιακούς αμμόλοφους, βρίσκεται η μονή του Αγίου Χαραλάμπου , η οποία είναι αφιερωμένη στον γιατρό και μάρτυρα Χαράλαμπο.

Το μοναστήρι έχει πλέον εγκαταλειφθεί, χρησιμοποιείται μόνο σαν ναός για τελετές.

Ένα άλλο όμορφο εκκλησάκι είναι του Προφήτη ΗΛΙΑ, τοποθετημένο σε ένα λόφο πάνω από το Φραγκοκάστελλο. Μπορείτε να το θαυμάσετε από κοντά πηγαίνοντας έναν άνετο περίπατο  με τα πόδια από το Φραγκοκάστελλο .

Μεταξύ το χωριό ΚΑΨΟΔΑΣΟΣ και  ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ είναι ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ναός) .

Άλλη μια ιδέα είναι μια βόλτα προς το μοναστήρι Μονή Πρέβελη , που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και αποτελεί το σύμβολο της Κρητικής αντίστασης, βρίσκεται κοντά στον ΠΛΑΚΙΑ και πραγματικά αξίζει τον κόπο. Επισκεφθείτε εκεί, το μουσείο της μονής που είναι γεμάτο με όμορφες παλιές τοιχογραφίες. Στον ανατολικό τοίχο του Ναού της Μονής είναι το σύμβολο ‘’ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ’’ χαραγμένο στα τοιχώματα - ένα από τα παλαιότερα σημεία της ανθρωπότητας.

Από εκεί , μπορείτε να περιπλανηθείτε στο μονοπάτι προς την παραλία Πρέβελη , ένα μπάνιο κοντά στους φοίνικες . 

12 χιλιόμετρα δυτικά από το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται η ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ , η κύρια πόλη της περιοχής ΣΦΑΚΙΑ .

Από εδώ υπάρχει υπηρεσία λεωφορείου προς τα Χανιά και διάφορους άλλους προορισμούς ή η διασύνδεση με πλοίο στο Λουτρό, την Αγία Ρουμέλη, Σούγια και ΓΑΥΔΟ (το νοτιότερο νησί στην Ευρώπη).

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα στην ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ να νοικιάσετε ιδιωτικά σκάφη για την μεταφορά σας  σε απομακρυσμένες κι όμορφες παραλίες.

ΛΟΥΤΡΟ - Ένα γραφικό μικρό μέρος, το οποίο κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό με το όνομα ΦΟΙΝΙΞ και ήταν το διάσημο πλούσιο λιμάνι της Ανώπολης. Ο πληθυσμός και των δύο πόλεων υπολογίζεται γύρω στους 60.000 κατοίκους.

Σήμερα κατοικείται μόνο το καλοκαίρι, είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα ή πλοίο ή με πεζοπορία . Υπάρχουν πολλά ταβερνάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια  .

Για τους λάτρεις του κρασιού, αξίζει μια ημερήσια εκδρομή σε ένα περιφερειακό οινοποιείο ονόματος  ‘’Ντουράκης’’ , το οποίο βρίσκεται  στον  δρόμο προς Χανιά , λίγο πριν ΒΡΥΣΣΕΣ. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία κρασιών και να δοκιμάσετε τις γευσιγνωσίες σας.

Αξίζει τον κόπο να κάνετε την εκδρομή σας  στις δύο πόλεις , Χανιά και Ρέθυμνο. Εκεί μπορείτε να περιπλανηθείτε στην γραφική παλιά πόλη, να επισκεφθείτε τις παραδοσιακές αγορές ή να απολαύσετε την επίσκεψη μουσείων.